Primorske novice - julij 2010

Vrvenje študentov (27. 07. 2010 - priloga Bonbon) komentar
 
 

Razkroj univerze in avtonomnega mišljenja (23. 07. 2010)
Avtorica: dr. Taja Kramberger






O čistki na FHŠ UP (23. 07. 2010)
Avtor: Odbor za obrambo visokošolskega in znanstvenega dela





Zaslepljujoči sij humanističnega dragulja (23. 07. 2010)

"Študenti in študentke, diplomanti in diplomantke UP FHŠ, ki razvoj fakultete spremljamo že dlje časa in ki smo tako rekoč rasli skupaj z institucijo, smo na eni strani globoko presunjeni, ogorčeni in razočarani nad grotesknostjo, neznanstvenostjo, nekritičnostjo in, na drugi strani, nad cenenimi PR-ovsko manipulativnimi metodami, ki jih vodstvo UP FHŠ uporablja v konsolidacijski depeši z naslovom “Odprto pismo ...” (in ki so očitno postale orodje humanističnega dragulja v Kopru)."... (več v povezavi)

Avtor/Avtorica: študentke in študenti FHŠ (Anja Slavec, Anka Bitenc, Daniel Troha, Đejmi Hadrović, Emsud Šabić, Maja Kohek, Mile Zukić, Polonca Jan, Samuel Friškič, Tjaša Korelc, Žan Bezek)  



Bolonjska reforma kot svinjsko črevo (21. 07. 2010)

"Solzavo izgovarjanje na bolonjsko reformo, ki je propagandna bandera fakultete, se v omenjenem pismu vleče kot svinjsko črevo in temu ustrezno začenja tudi smrdeti,” skupina študentov Fakultete za humanistične študije Koper odgovarja na pismo vodstva fakultete."... (več v povezavi)
Avtor: sta


Pismo od daleč - na rob dogajanju na FHŠ: Čistka kot racionalizacija poslovanja (19. 07. 2010)

"Dogajanje na koprski Fakulteti za humanistične študije (FHŠ) spremljam od daleč, vendar zaskrbljeno, saj ga razumem v širšem kontekstu demontaže univerze kot prostora, ki naj bi omogočal kritično teoretsko misel."... (več v povezavi)
Avtor: Miklavž Komelj



Še o godlji na FHŠ (19. 07. 2010)

"V prejšnjem 7. valu je tiskovna predstavnica koprske Fakultete za humanistiko Ana Lahajnar delila nauke o dobrem novinarstvu in se zgražala tako nad poročanjem naše novinarke Nuše Pevc - napačno jo je preimenovala v Nevo Pevc - kakor nad mojim pisanjem o vrenju na fakulteti."...(več v povezavi)
Avtor: Andraž Gombač


Si želijo vodljivih, ubogljivih, nekritičnih in neodzivnih študentov (02. 07. 2010)

"Pred okroglim letom so sodelavci koprske humanistične fakultete peticijo v podporo kolegu dr. Igorju Ž. Žagarju pospremili z zlo slutnjo: “Naslednji smo na vrsti lahko vsi tisti, ki smo kritični do obstoječega stanja.”... (več v povezavi)
Avtor: Andraž Gombač


Primorske novice - junij 2010

Na Humanistiki jih bo tretjina brez službe (29.junij 2010)

"Z oktobrom bo na Fakulteti za humanistične študije (FHŠ) 46 pedagoških delavcev manj. Vodstvo fakultete jim namreč zaradi zniževanja stroškov in “racionalizacije študijskega procesa” različnih delovnih pogodb ne po podaljšalo."... (več v povezavi)

Avtorica: Nuša Pevc


Čistka med humanisti (29. 06. 2010) - komentar (povezava ni možna)
Avtor: Andraž Gombač

Vest - julij 2010

Koprska predelovalnica debele pločevine (17. 07. 2010)

"Z velikim obžalovanjem in razočaranjem ugotavljam, da dogodki zadnjih let in predvsem zadnjih tednov na Fakulteti za humanistične študije v Kopru potrjujejo dejstvo, da smo v Sloveniji in širše priča popolnemu razpadu visokošolskega in univerzitetnega sistema in koncepta avtonomije univerz."... (več v povezavi)
Avtor: Mile Zukić

Odpuščanja na "koprski Humanistiki" (09. 07. 2010)

"Prispevek k Odprtemu pismu za koprsko Humanistiko – za znanje in humanistični etos prihodnjih generacij." (več v povezavi)
Avtorica: Docentka, doktorica zgodovinskih znanosti Sabina Žnidaršič Žagar

Večer - junij 2010

Zaradi racionalizacije manjšajo število pedagoških sodelavcev (30. 06. 2010)
(več v povezavi)
Avtorica: Franja Žišt

Preberi.si - julij 2010

Skupina študentov ogorčena nad vodstvom FHŠ (22. 07. 2010) - povezava
Vir: Primorska.info

Študenti Fakultete za humanistične študije ogorčeni nad vodstvom (21. 07. 2010) - povezava
Vir: Planet

Študenti Fakultete za humanistične študije ogorčeni nad navedbami vodstva fakultete (21. 07. 2010) - povezava
Vir: Podpalmo

Študenti FHŠ ogorčeni nad navedbami vodstva (21. 07. 2010) - povezava
Vir: Siol

Vodstvo Fakultete za humanistične študije zanika izvajanje kadrovskih čistk (21. 07. 2010) - povezava
Vir: Dnevnik

Vseslovensko združenje malih delničarjev - julij 2010

Skupina študentov ogorčena nad vodstvom FHŠ (22. 07. 2010)

"Skupina študentov Fakultete za humanistične študije v Kopru (FHŠ) v pismu Zaslepljujoči sij humanističnega dragulja odgovarja vodstvu fakultete."... (več v povezavi)
Vir: Primorska.info

Novice7 - julij 2010

Študenti FHŠ ogorčeni nad navedbami vodstva fakultete (21. 07. 2010)

"Študenti in diplomanti FHŠ v odgovoru na pismo, v katerem vodstvo fakultete zanika izvajanje kadrovskih čistk, izražajo "globoko presunjenost, ogorčenost in razočaranje..."... (več v povezavi)
Vir: Siol.net

MMC RTV Slovenija - junij 2010

Vodstvo FHŠ-ja: odhodi niso kadrovska čistka (29. 06. 2010)

"Odhodi s Fakultete za humanistične študije niso čistka, pravi vodstvo šole, temveč posledica izvajanja bolonjskega študijskega sistema in neustreznega financiranja visokega šolstva."... (več v povezavi)
Avtor: STA/S. Z.
+ komentarji


Odpuščanja na FHŠ-ju: racionalizacija ali čistka (28. 06. 2010)

"Prihodnje študijsko leto naj bi kar 46 prekarno zaposlenih pedagoških delavcev Fakultete za humanistične študije ostalo brez avtorske ali podaljšane pogodbe."... (več v povezavi)
Avtor: STA/S. Z.
+ komentarji

SiOL - julij 2010

Študenti FHŠ ogorčeni nad navedbami vodstva fakultete (21. 07. 2010)

"Študenti in diplomanti FHŠ v odgovoru na pismo, v katerem vodstvo fakultete zanika izvajanje kadrovskih čistk, izražajo "globoko presunjenost, ogorčenost in razočaranje ..."... (več v povezavi)
Avtor: STA


FHŠ ne bo podaljšala pogodb 35 pedagoškim delavcem (01. 07. 2010)

"Fakulteta za humanistične študije (FHŠ) v Kopru prihodnje študijsko leto ne bo podaljšala pogodb 35 pedagoškim delavcem, so sporočili iz fakultete."... (več v povezavi)
Avtor: STA

SiOL - junij 2010

Študenti se ne strinjajo s kadrovanjem (22. 06. 2010)

"Na fakulteti za humanistične študije je včeraj zjutraj skupina študentov pred dekanjo Vesno Mikolič nastopila s simbolno nezaupnico odločitvi vodstva fakultete."... (več v povezavi)
Avtor: Primorske novice

Primorski dnevnik - julij 2010

Študenti Fakultete za  humanistične študije ogorčeni nad navedbami vodstva fakultete (21. 07. 2010)

"Študenti in diplomanti Fakultete za humanistične študije v odgovoru na pismo, v katerem vodstvo fakultete zanika izvajanje kadrovskih čistk, izražajo "globoko presunjenost, ogorčenost in razočaranje nad grotesknostjo, neznanstvenostjo, nekritičnostjo in nad cenenimi PR manipulativnimi metodami", ki jih vodstvo fakultete uporablja v pismu."... (več v povezavi)
Avtor: STA


Odbor za obrambo visokošolskega in znanstvenega dela opozarja na krčenje kadra na FHŠ (15. 07. 2010)

"Odbor za obrambo visokošolskega in znanstvenega dela opozarja na napovedano zmanjševanje števila zaposlenih na Fakulteti za humanistične študije v Kopru (FHŠ). Kot so zapisali v izjavi za javnost, se na fakulteti izvršuje čistko akademskega učiteljskega kadra, kjer vodstvo, sestavljeno iz redno zaposlenih, naganja s fakultete prekarne delavce."... (več v povezavi)
Avtor: STA

Primorski dnevnik junij 2010: JUNIJSKI ČLANKI NISO VEČ DOSTOPNI

Demokracija - junij 2010

FHŠ: Zmanjševanje števila zaposlenih ni čistka (30. 06. 2010)

"Zmanjševanje števila pedagoških delavcev, ki ga v prihodnjem študijskem letu načrtuje Fakulteta za humanistične študije v Kopru, je po mnenju vodstva fakultete posledica izvajanja bolonjskega sistema študija in neustreznega financiranja visokega šolstva."... (več v povezavi)
Avtor: STA/G. B.

Žurnal24.si - junij 2010

"Kadrovska čistka na FHŠ" (29. 06. 2010)

"FHŠ. Drugo leto naj bi bilo 46 predavateljev manj. Zahtevajo odstop dekanje."... (več v povezavi)
Avtor/Avtorica: Saša Islamović
+ komentar

Zofijini ljubimci - junij 2010

Vprašljivo odpuščanje sodelavcev Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem (25. 06. 2010)

"V Liberalni akademiji ugotavljamo, da so novice o odpustitvi kar 46 zaposlenih in drugih sodelavcev s Fakultete za humanistične študije (FHŠ) Univerze na Primorskem zaskrbljujoče. Po trenutno dosegljivih podatkih sodimo, da odpuščanje žal poteka na podlagi razlik v strokovnih in nazorskih pogledih in na podlagi razmerij moči v akademskih sporih, ki jih sicer širša javnost brez daljše razlage težje razume."... (več v povezavi)
Avtor: Liberalna akademija, prof. dr. Darko Štrajn

Delo - julij 2010

Peticija proti odpuščanju profesorjev na primorski univerzi (21. 07. 2010)

"Pod geslom Rešimo Univerzo na Primorskem je zadnje dni naokrog zaokrožila peticija, ki opozarja na nepravilnosti na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem, kjer naj bi zaradi »nove logike poslovanja, ki uvaja poljubno zamenljivost univerzitetnih delavk in delavcev«, na cesti ostalo več univerzitetnih učiteljev."... (več v tiskani izdaji, povezava ni možna, glej Delo - Arhiv)
Avtor/Avtorica: K. Š.

Znanost na družbeno prisilnem delu (17. 07. 2010 - Sobotna priloga)
Avtorica: Maja Breznik



Nova znanstvena politika: Upravljanje z akademsko svobodo (17. 07. 2010 - Sobotna priloga)
Avtor: Tomaž Sajovic

"Vodstvo Fakultete za humanistične študije (FHŠ) v Kopru ne namerava podaljšati pogodb 35 pedagoškim delavcem. Odpuščanje so ti razumeli kot kadrovsko (politično) čistko."... (več v povezavi)
Avtor: Boris Šuligoj

Podpalmo.si - julij 2010

Študenti Fakultete za humanistične študije ogorčeni nad navedbami vodstva fakultete (21. 07. 2010)

"Študenti in diplomanti Fakultete za humanistične študije v odgovoru na pismo, v katerem vodstvo fakultete zanika izvajanje kadrovskih čistk, izražajo "globoko presunjenost, ogorčenost in razočaranje nad grotesknostjo, neznanstvenostjo, nekritičnostjo in nad cenenimi PR manipulativnimi metodami", ki jih vodstvo fakultete uporablja v pismu."... (več v povezavi)
Avtor: Uredništvo


Luka Juri: Ali lahko fakulteta za humanistične študije računa, da bo "dolg" države do nje vendarle poravnan? (07. 07. 2010)

"Luka Juri sprašuje ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča glede problematike financiranja Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem."... (več v povezavi)
Avtor: dr. Luka Juri, poslanec


Odprto pismo: Za znanje in humanistični etos prihodnjih generacij (06. 07. 2010)

"Za pričujoče pismo javnosti smo se spodaj podpisani predstavniki UP FHŠ odločili z namenom zavarovanja ugleda in dobrega imena koprske Humanistike."... (več v povezavi)
Avtor: Ana Lahajnar + Podpisniki (vodstvo FHŠ)

Podpalmo.si - junij 2010

Se FHŠ predaja neoliberalistični ideologiji?! (29. 06. 2010)

"V prostorih Foresterije so dr. Taja Kramberger, Eva Brajkovič in Tomaž Gregorc razložili, kakšen je njihov pogled na stanje, ki trenutno vlada na FHŠ. Dekanja fakultete, dr. Vesna Mikolič, naj bi se odločila prekiniti sodelovanje s kar 46 zaposlenimi, kar je malce nenavadno, še posebno glede na to, da fakulteta načrtuje nove programe."... (več v povezavi)
Avtor: Bojan Marsič
+ video


Vprašljivo odpuščanje sodelavcev Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem (28. 06. 2010)

"V Liberalni akademiji ugotavljamo, da so novice o odpustitvi kar 46 zaposlenih in drugih sodelavcev s Fakultete za humanistične študije (FHŠ) Univerze na Primorskem zaskrbljujoče.  Po trenutno dosegljivih podatkih sodimo, da odpuščanje žal poteka na podlagi razlik v strokovnih in nazorskih pogledih in na podlagi razmerij moči v akademskih sporih, ki jih sicer širša javnost brez daljše razlage težje razume."... (več v povezavi)
Avtor: Liberalna akademija, prof. dr. Darko Štrajn

Mladina - julij 2010

Znanost? Kaj pa je to? (23. 07. 2010)
Avtor: Igor. Ž. Žagar


Odpuščanje profesorjev (odgovor Mladini št. 26) (09. 07. 2010) - pisma bralcev
Avtorica: Taja Kramberger



Odpuščanje profesorjev (odgovor Mladini št. 26) (28/2010 - 16. 07. 2010) - pisma bralcev
Avtor: Igor Ž. Žagar


Odpuščanje profesorjev (26/2010)

"Konec junija je v javnost prišla novica, da je menda s Fakultete za humanistične študije (FHŠ) Univerze na Primorskem odšlo 30 do 46 profesorjev in asistentov."... (več v povezavi)
Avtorica: Tjaša Zajc

Primorska.info - julij 2010

Skupina študentov ogorčena nad vodstvom FHŠ (22. 07. 2010)

"Skupina študentov se je odzvala na Odprto pismo za koprsko Humanistiko, ki smo ga objavili v začetku julija in v katerem vodstvo Fakultete (FHŠ) zanika kadrovske čistke in obrazloži razloge, zaradi katerih 35 pedagoškim delavcem ne bo podaljšalo pogodb." ... (več v povezavi)
Avtor: Manuel Kalman
+ komentarji


Neresnični in zavajajoči podatki o "kadrovskih čistkah" na fakulteti? (06. 07. 2010)

"Za pričujoče pismo javnosti smo se spodaj podpisani predstavniki UP FHŠ odločili z namenom zavarovanja ugleda in dobrega imena koprske Humanistike."... (več v povezavi)
Avtor: Gostujoča tipkovnica (vodstvo FHŠ)
+ komentarji


Sviz podpira pedagoške delavce FHŠ (06. 07. 2010)

"Sviz podpira zaposlene in študente, ki opozarjajo na nepodaljšanje pogodb, nepravilnosti in dvomljiva pojasnila vodstva FHŠ."... (več v povezavi)
Avtor: Manuel Kalman
+ komentarji



FHŠ ne bo podaljšala pogodb 35 pedagoškim delavcem (02. 07. 2010)

"Do zmanjševanja delovnih obveznosti in nezmožnosti zagotavljanja dela je po besedah dekanje Vesne Mikolič prišlo tudi zaradi upoštevanja rektorjevih usmeritev za racionalizacijo."... (več v povezavi)
Avtorica: Maša Kezunovič
+ komentarji

Primorska.info - junij 2010

FHŠ: Manj delavcev zaradi bolonje in neustreznega financiranja (29. 06. 2010)

"Do zmanjšanja števila pedagoških delavcev na UP FHŠ naj bi prišlo zaradi izvajanja bolonjskega sistema študija ter neustreznega financiranja slovenskega visokega šolstva."... (več v povezavi)
Avtor: Manuel Kalman
+ komentarji


Odpuščanje na Fakulteti za humanistične študije (29. 06. 2010)

"Kot je razvidno iz dokumentacije, na katero se sklicujejo, naj bi prihodnje študijsko letu brez avtorske pogodbe ali podaljšane pogodbe o zaposlitvi ostalo 46 prekarno zaposlenih pedagoških delavcev."... (več v povezavi)
Avtorica: Maša Kezunovič
+ komentarji

Dnevnik - julij 2010

Sodelavci zavračajo navedbe o čistkah (07. 07. 2010)

"Sodelavci FHŠ zavračajo navedbe o čistkah Skupina sodelavcev Fakultete za humanistične študije Koper (FHŠ) v pismu protestira proti po njihovem zavajajočim podatkom o "kadrovskih čistkah"."... (več v povezavi)
Avtor: Dnevnik


Za znanje in humanistični etos prihodnjih generacij (07. 07. 2010) - pisma bralcev

"Za pričujoče pismo javnosti smo se spodaj podpisani predstavniki UP FHŠ odločili, da bi zavarovali ugled in dobro ime koprske Humanistike. V zadnjih dveh tednih je namreč nekaj članov fakultete s tiskovno konferenco in izjavami za javnost z namenom diskreditacije fakultete javnost seznanjalo z neresničnimi in zavajajočimi podatki o "kadrovskih čistkah" na fakulteti."... (več v povezavi)
Avtor: Bralec


FHŠ Koper ne bo podaljšala pogodb 35 pedagoškim delavcem (01. 07. 2010)

"Fakulteta za humanistične študije v Kopru prihodnje študijsko leto ne bo podaljšala pogodb 35 pedagoškim delavcem, so za STA sporočili iz fakultete. Do zmanjševanja delovnih obveznosti in nezmožnosti zagotavljanja dela je po besedah dekanje Vesne Mikolič prišlo tudi zaradi upoštevanja rektorjevih usmeritev za racionalizacijo."... (več v povezavi)
Vir: sta

Dnevnik - junij 2010

Čistka ali kriza? Koprska fakulteta za humanistične študije bo brez 46 predavateljev (29. 06. 2010)

"Fakulteta za humanistične študije (FHŠ) Univerze na Primorskem bo konec letošnjega študijskega leta prekinila sodelovanje s približno 46 različnimi predavatelji oziroma jim ne bo podaljšala pogodb."... (več v povezavi1 in povezavi2)
Avtorica: Tatjana Tanackovič
+ komentarji


Po mnenju FHŠ pri zmanjševanju števila zaposlenih ne gre za čistko, temveč posledico bolonjskega sistema študija (29. 06. 2010)

"Zmanjševanje števila pedagoških delavcev, ki ga v prihodnjem študijskem letu načrtuje Fakulteta za humanistične študije v Kopru, je po mnenju vodstva fakultete posledica izvajanja bolonjskega sistema študija in neustreznega financiranja visokega šolstva. Fakulteta zavrača, da gre za čistko, kot je v ponedeljek opozorila skupina pedagoških delavcev."... (več v povezavi)
Vir: sta


Pedagoški delavci Fakultete za humanistične študije opozarjajo na odpuščanja (28. 06 .2010)

"Skupina pedagoških delavcev Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem je danes javno opozorila na pričakovana odpuščanja na fakulteti. Kot je razvidno iz dokumentacije, na katero se sklicujejo, naj bi prihodnje študijsko letu brez avtorske pogodbe ali podaljšane pogodbe o zaposlitvi ostalo 46 prekarno zaposlenih pedagoških delavcev."... (več v povezavi)
Vir: sta